Kilka sposobów, by twój sernik wyglądał „jak z cukierni”

0
28
jak ozdobić sernik

Pierwszym skojarzeniem, jakie przychodzi wielu z nas do głowy, gdy słyszymy słowo „sernik”, jest klasyczne ciasto, które piekły nasze babcie i które lądowało na stole w każde święta, urodziny, imieniny. Z rumianą kratką na wierzchu, polane lukrem, posypane cukrem pudrem lub pokryte polewą czekoladową. Dziś ciasto to nie podlega już takim zwyczajowym ograniczeniom, nie boimy się eksperymentów, sięgamy po najróżniejsze składniki, a serniki przygotowuje się na nieskończenie wiele sposobów.

Sernik jak z cukierni

Wiedeński, nowojorski czy nawet japoński – gdyby nasze babcie usłyszały takie nazwy, zapewne złapałyby się za głowy! Kiedyś nie do pomyślenia było również, że mielony trzykrotnie twaróg można zamienić na serek mascarpone albo ricotta, nie mówiąc już o wykorzystaniu takich dodatków jak pasta pistacjowa czy masło orzechowe. W parze z ewolucją samego przepisu idą oczywiście coraz szersze możliwości dekoracji sernika.

Nie potrzeba wcale zaawansowanych przyrządów, by sernik upieczony w domowej kuchni wyglądał jak ten z cukierni. Dostępność najróżniejszych składników, które obecnie dodaje się do ciasta, nasuwa szereg pomysłów, jak ozdobić sernik w profesjonalny i współgrający z jego wnętrzem sposób.

Owoce w serniku

Wspólnym mianownikiem wielu sernikowych dekoracji są owoce. Sięgniemy po nie najprawdopodobniej w szczycie sezonu, kiedy aż żal nie wykorzystać tego, co na tacy podaje nam natura. Ich zaletą jest to, że przełamują one smak i, jakby nie patrzeć, ciężką konsystencję serowego nadzienia. Wybierajmy przede wszystkim takie owoce, które współgrają z samym ciastem. Jeśli w środku znajduje się na przykład jagodowe puree, do dekoracji użyjmy jagód. Drugim kryterium wyboru może być… kolor. Do granatowych jagód będą pasowały listki mięty czy melisy i, powiedzmy, ciemnoróżowe maliny. Z takich składników można ułożyć piękną kompozycję, niczym bukiet kwiatów. Jeśli brakuje nam dekoratorskiego zacięcia, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby poszukać inspiracji w internecie.

Zimą możemy wykorzystać owoce zamrożone – chociażby w postaci polewy. Łatwym sposobem na efektowną dekorację jest polanie takiego sernika smużką śmietany i rozprowadzenie jej po warstwie owocowej patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką. Przy odrobinie wprawy można tak stworzyć piękne kwiaty, pajęczyny i inne wzory.

Warto również pamiętać o owocach liofilizowanych, które można sproszkować, wymieszać z cukrem pudrem i posypać nimi wierzch ciasta. Do tego użyjmy prostych szablonów, dzięki którym na serniku powstaną na przykład różowe gwiazdki.

Jeśli nasz sernik jest czekoladowy lub orzechowy, dlaczego by nie sięgnąć po słodycze ze sklepowych półek? Niektóre batoniki i cukierki wyglądają szczególnie efektownie jako dekoracja na tortach i ciastach, a do tego dodają smakowi charakteru.

Jedne święta już za nami. Teraz zbliża się Wielkanoc, a to znakomita okazja, by zrealizować nasze dekoratorskie pomysły. Niezależnie, po jakie składniki ostatecznie sięgniemy, warto dodać sernikowi nowoczesnej nuty, urozmaicając tym samym wygląd całego świątecznego stołu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here