srebrny24.pl

Lifestyle Blog

jedzenie w turcji
Kulinaria

Tureckie jedzenie

Każdy, kto kocha kuchnie z różnych stron świata wie doskonale, jak bardzo się one od siebie różnią, jednocześnie będąc przy tym bardzo smakowitymi – i to bez wyjątku! W zasadzie, moglibyśmy codziennie przez cały rok jeść specjalności z każdego zakątka Ziemi, a te wyborne specjały nigdzie by się nie powtórzyły. Każdy z nas ma z pewnością swoje własne upodobania kulinarne i swoje ulubione smaki, jednak jest kilka takich kuchni, które zaskarbiły sobie serca wszystkich – niezależnie od tego, gdzie na globie się znajdują.

Najbardziej znane kuchnie

Wśród najbardziej znanych, szanowanych i lubianych kuchni znajdują się kuchnia włoska, japońska czy francuska. Nie mniej jednak znana od nich jest kuchnia turecka. Nie ma chyba osoby, która choć raz w życiu nie spróbowałaby kebaba, prawda? Kuchnia turecka to jednak znacznie więcej cudownych smaków, nie tylko kebab! Musimy też wiedzieć, że jedzenie w Turcji jest nie tylko prostym spożywaniem posiłku, ale wręcz celebracją – podobnie zresztą, jak we Włoszech. Południowcy kochają jedzenie, ale też uwielbiają się nim cieszyć i dzielić z innymi. Turcy niespiesznie jedzą śniadanie, a do obiadu czy kolacji zasiadają całymi rodzinami. Turcja to bardzo duży kraj, dlatego też kuchnia turecka jest niezwykle różnorodna. Jeśli w planach mamy wyjazd do Turcji, wizytę w restauracji specjalizującej się w daniach tureckich, lub sami, na własną rękę chcemy poznać tureckie smaki, to warto rozpocząć od köfte. Są one niczym innym, jak klopsikami, a przy tym także są tradycyjnym daniem tureckim. Głównym ich składnikiem jest mięso mielone, cebula, pietruszka i orzeszki.

Inne dania

Nie mniej znany i nie mniej popularny od köfte jest lahmacun, nazywany też często przez wielu czymś w rodzaju tureckiej pizzy. Danie to jednak nie ma zbyt wiele wspólnego ze swoim rzekomym włoskim odpowiednikiem. Składa się na nie bowiem cienkie, chrupiące ciasto, mielone mięso z dodatkiem cytryny i pietruszki, a całość jest zwijana i w ten właśnie sposób podawana do spożycia. Kolejnym przysmakiem tureckim są manty, czyli małe pierożki, wypełnione mięsem, które podaje się z jogurtem oraz sosem z oleju, papryki, czosnku i mięty. Nie można pominąć także börka – börek to ciasto o kilku warstwach, nadziewane najczęściej szpinakiem, mięsem mielonym lub zapieczonymi ziemniakami. Niezależnie od tego, który z tych specjałów zdecydujemy się spałaszować jako pierwszy – nasze podniebienie na pewno nie będzie nim rozczarowane, a wręcz przeciwnie, z pewnością będzie chciało próbować kolejnych tureckich smakowitości.