Kisiel – kojarzony jest ze smakami dzieciństwa. Także przywodzi na pamięć stołówkę szkolną i letnie wakacyjne wyjazdy.
Jak zrobić kisiel, wie o tym prawie każda gospodyni. Podstawę stanowi mąka ziemniaczana. W zależności od tego czy kisiel ma być gęsty, czy rzadki, zależą proporcje wody i mąki. To jest baza, czyli podstawa każdego kisielu. Smak będzie zależał od dodatków. Mogą to być świeże owoce lub konfitura ze słoika. Najzdrowszy, najaromatyczniejszy i najbardziej apetyczny jest z tych świeżych składników.
Przygotowanie tego napoju lub deseru – to zależy od jego konsystencji – zajmuje niewiele czasu.
Zdrowy kisiel na żołądek
Osłonowe działanie na żołądek jest znane od dawna. Kisiel był zalecany i nadal jest używany przy terapii antybiotykowej. Dzieci wręcz przepadają za nim. Gdy chce się pić znakomicie gasi pragnienie. Cukier wsypuje się w takich ilościach, jak kto sobie życzy. Można wsypać do garnka lub rondla cukier od razu podczas gotowania. Rozpuszcza się wówczas idealnie. Niektórzy wolą dosłodzić potem miodem.
W sklepie mamy wybór różnorodnych smaków. Nieraz wystarczy wsypać proszek z torebki do kubka i zalać gorącą wodą. Następnie należy intensywnie zamieszać i kisiel momentalnie jest gotowy do spożycia. W sprzedaży mamy wersję z cukrem i bez cukru. Jeśli jest bez cukru to chcąc poprawić jego smak dosładzamy sami.
Jak zrobić kisiel warto pokazać dzieciom w czasie wspólnego spędzania czasu. To zajęcie jest edukacyjne i praktyczne. Należy zachować przy tym środki ostrożności, gdyż mamy do czynienia z gorącą wodą i gorącą kuchenką.
Wykwintne przyjęcia
Podanie jego w wymyślnych naczyniach sprawia, że możemy go również serwować na wykwintnych przyjęciach. Jest lekkostrawny i pożyteczny. Delektować się możemy nim na zimno i na ciepło. Na stole można postawić dzbanek z kisielem, podobnie jak to robimy z kompotem. Według uznania można robić dolewkę. Krochmal, główny składnik kisielu ma działanie sycące, tak więc sprawdza się on jako dodatek po obiedzie. Od stołu wstaniemy z uczuciem sytości i jednocześnie z zaspokojonym pragnieniem.
Kolory tego rodzaju napoju są tak urozmaicone, że wpływają na wydzielanie soków żołądkowych i jak to się powszechnie mówi, powodują, że ślinka nam leci. Pożyteczny skład, lekkostrawność, niska cena składników zachęca do samodzielnego przyrządzania tego smakowitego dodatku do obiadu. Niektórzy gotują większą ilość, tak by wystarczyło na cały dzień.
Możemy podzielić się z bliskimi znajomymi swoim indywidualnym przepisem: jak zrobić kisiel! Miło jest podzielić się takim doświadczeniem.