Mogłoby się zdawać, że każdy wie, jak ugotować ziemniaki. Sprawa wydaje się banalna czy wręcz oczywista, jednak dla wielu osób wcale taka nie jest. Nie każdy ma bowiem doświadczenie w gotowaniu. Niektórzy dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w kuchni, a dla nich nawet prawidłowe ugotowanie ziemniaków będzie czynnością wymagającą. Jak zatem zająć się tym produktem spożywczym, by go nie przegotować, ale też by nie podać go na surowo? Jak dlugo gotowac ziemniaki i z czym je podawać, by wszystkim smakowały?
Jak ugotować ziemniaki?
Tak naprawdę ostateczny smak ziemniaków będzie zależeć nawet od tego, jakie ziemniaki się kupi. Należy wybrać ich odpowiednią odmianę. Informacje na temat typu produktu zawsze można znaleźć na jego opakowaniu, ewentualnie na tabliczce występującej w sklepie zwykle tuż nad nim. Te dane trzeba oczywiście sprawdzić. Pomogą one w wyborze ziemniaków idealnych dla konkretnego dania. Ogólnie rzecz biorąc wyróżnia się ich trzy podstawowe odmiany. Ziemniaki sałatkowe, dodawane właśnie do sałatek, to te typu A. Są małe, twarde i jędrne, dzięki czemu nie rozwalają się podczas gotowania. Ziemniaki typu B są z kolei ziemniakami najbardziej uniwersalnymi. Można je dodawać do sałatek czy zup, ale też tworzyć z nich puree, by podać je np. z kotletem schabowym. Ziemniaki typu C to natomiast te mączyste. Charakteryzują się wysoką zawartością skrobi, dzięki czemu idealnie nadają się do robienia klusek bądź innych ziemniaczanych wyrobów tego rodzaju.
Zakupy spożywcze
Po zrobieniu zakupów spożywczych można od razu udać się do kuchni i brać się do roboty. Najpierw należy zagotować większą ilość zimnej wody w garnku. Ziemniaki zawsze trzeba umieszczać we wrzątku. W przeciwnym wypadku stracą one sporą ilość kryjących się w nich składników odżywczych, a szkoda by było je utracić. Jak dlugo gotowac ziemniaki? Oczywiście trzeba to robić aż do momentu, w którym osiągną one idealną miękkość i będą nadawać się do spożycia. Czas gotowania zależy przede wszystkim od wielkości ziemniaków (dłużej gotują się te większe), jednak na ogół wynosi on od dwudziestu do trzydziestu minut. Ziemniaki powinny się gotować powoli na średnim ogniu. Jeżeli natomiast ma się ograniczoną ilość czasu, można przykryć je jakąś pokrywką. Skróci to czas gotowania.
Bardzo ważne jest również to, by pamiętać o posoleniu ziemniaków przed gotowaniem. Jeżeli do garnka wleje się mniej więcej dwa litry wody, wystarczy wsypać do niego także półtorej łyżeczki zwykłej soli kuchennej. Taka ilość w zupełności wystarczy. Ugotowane ziemniaki na pewno będą przyjemnie słone.