srebrny24.pl

Lifestyle Blog

szybki sos do pizzy
Kulinaria

Sos do pizzy – jak go zrobić?

Pizza to bezsprzecznie najpopularniejsze danie świata. Kto mógł przypuszczać przed wiekami, że ta potrawa biedaków zrobi tak oszałamiającą karierę kulinarną. No cóż, nigdy nie wiadomo, co może się wydarzyć i jakie mogą być skutki różnych ludzkich poczynań. A skoro już jesteśmy przy kulinariach, to dodajmy, że wiele dań powstało na skutek różnych przypadków czy pomyłek.

Pyszna pizza

Pizzę lubią wszyscy, bez względu na wiek, płeć czy status społeczny. Najbardziej jednak za nią przepadają dzieci i młodzież. Nic zresztą w tym dziwnego, ponieważ pizza jest dobra, prosta w przygotowaniu i do tego jeszcze można ją przyrządzać na wiele sposobów. Czasami należałoby zadać pytanie, czy to jeszcze pizza, ale najważniejsze, że danej osobie taka wariacja smakuje. Oryginalną pizzę zjemy oczywiście we Włoszech, najlepiej w Neapolu – mieście, gdzie narodziła się. Nawiasem mówiąc, pierwsza pizzeria powstała tam w 1830 roku i istnieje do dziś, Może w nadchodzące wakacje warto byłoby się wybrać do słonecznej Italii? Czemu nie. Wszystko zależy jednak od tego, jak będzie rozwijała się pandemia, bo na chwilę obecna podróż na Półwysep Apeniński nie jest za bardzo możliwa.

Sos do pizzy

Wróćmy jednak do zasadniczego tematu niniejszego artykułu, bo wszak mamy w nim omówić, jak zrobić szybki sos do pizzy. Zatem do rzeczy, żeby już niepotrzebnie nie przedłużać. Otóż, szybki sos do pizzy to taki gotowy, ze słoiczka, ale to przecież nie o to chodzi. Ale powiedzmy sobie szczerze, że niektóre gotowe sosy do pizzy są naprawdę godne polecenia, Zresztą, nie zawsze mamy na tyle czasu, żeby od podstaw przygotowywać taki sos, więc w takich okolicznościach dobry „gotowiec” nie jest zły. Gdy jednak mamy czas i wenę, zróbmy szybki sos do pizzy sami, a nasi goście z pewnością docenią to. Na patelnię wlewamy więc dobrej jakości oliwę. Gdy ta rozgrzeje się, wrzucamy na nią dwa ząbki czosnku oraz garść liści ze świeżej bazylii. Chwilę podsmażamy i do tego dorzucamy dorodne, dojrzałe w słońcu pomidory, oczywiście obrane ze skórki, i pozwalamy im zmienić konsystencję. Całość musi odparować, aby sos nabrał odpowiedniej gęstości. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem. Możemy także dodać inne swoje ulubione przyprawy i gotowe. Sos można traktować zrobione wcześniej placki pizzy i do pieca.
Do przygotowania sosu do pizzy możemy z powodzeniem wykorzystać pomidory z puszki, bo przecież zimą żadną miarą nie znajdziemy w naszej rzeczywistości takich pomidorów, do jakich mamy dostęp latem. Warto byłoby więc samemu zadbać o zawekowanie takich pomidorów, które na pewno będą jak znalazł, kiedy przyjdzie nam przygotować nie tylko sos do pizzy, ale też i świetną pomidorową.