Dieta w ciąży powinna wykluczać pewne produkty spożywcze. Niektóre z nich na pewno nie będą służyć dziecku, dlatego przyszłe mamy powinny, a wręcz muszą od nich stronić. Istnieje aż siedem typów produktów zakazanych dla kobiet w ciąży. Co zatem do nich zaliczamy? Jakich wyrobów unikać, by odżywianie w ciąży było zdrowe?
Po pierwsze – surowe mięso. Każdy już chyba wie, że kobiety w ciąży w żadnym wypadku nie powinny go spożywać. A surowe mięso jest niestety bardzo smaczne, bo stanowi podstawę tatarów, tak chętnie jadanych na polskich weselach, oraz jest głównym elementem sushi, które w Polsce teraz cieszy się sporym uznaniem. Z takiego mięsa, będąc w ciąży, trzeba jednak zrezygnować.
Nieodpowiednie dla przyszłych mam będą również niewłaściwie odgrzewane dania z drobiu. A przecież wszyscy nieraz przygotowujemy posiłki na zapas, by potem podnieść ich temperaturę np. w kuchence mikrofalowej. O ile w większości przypadków nie jest to szkodliwe, tak jednak drób jest na tyle specyficznym mięsem, że po ponownym podgrzaniu często wydziela on szkodliwe substancje. Lepiej nie ryzykować. Odżywianie w ciąży ma być przecież bezpieczne dla dziecka.
Kolejna rzecz, której dieta nie powinna zawierać, to surowe jaja. Spożywanie ich grozi bowiem rozwinięciem się salmonelli, która mogłaby zaszkodzić także i dziecku rozwijającemu się w brzuszku swojej mamy. Kobiety w ciąży nie powinny spożywać również jajek na miękko oraz tych sadzonych z płynnym żółtkiem. Lepsze dla nich będą te ugotowane na twardo.